Påskemaden
Maden til påskefrokosten spiller en utrolig vigtig rolle i påsken. Et traditionelt måltid til påske består af lam eller af ged til hovedret. Til kødet tilhører der oftest artiskokker – og mange steder er det i form af en tærte med artiskokker og et påskebrød. Dog varierer der fra region til region.
Påskens hovedingredienser
Æg og lam er påskens vigtigste ingredienser. Æggene bliver bragt på bordet, da de symboliserer frugtbarhed, og det minder om hedenske tiders fest for foråret.
“I ægget gemmer livets mysterium sig.”
Æggene gives også som gave i form af chokolade, og de indeholder oftest en overraskelse. De kan findes i mange forskellige former og størrelser. Ligeledes er de pakket ind i cellofan og bundet op med et smukt farverigt bånd. De små påskeæg har mange forskellige smage og i mange tilfælde er de fyldt med nougat, krokant mv. Påskeæggene bruges som overraskelser til børn og andre chokolade-glade sjæle.
Lammet er en del af påsken, da det minder om Jesus’ skæbne, som “offerlam” for menneskernes synder.
Lige ledes laves den traditionelle La Colomba, som er en let og blød kage, der minder om Panettone kagen, som man får til jul. La Colomba pyntes med kandiseret frugt, mangler og perlesukker. Den er formet som en due, og dens form er påmindelse om påskens budskab om fred. Kagen findes i 2 variationer – La Colomba og Colomba pasquale. Colomba Pasquale blev opfundet i 1930’erne i Lombardiet, og La Colomba er en ældre variant fra Sicilien. Kagen er blevet til den mest populære kage til påskefrokosten på grund af bageren, Angelo Motta.