Det daglige måltid
Det er ingen hemmelighed, at italienerne er glade for at spise! Og når man tager det italienske køkken i betragtning, er der ikke så meget at sætte spørgsmålstegn ved. Det italienske middelhavskøkken er et at de mest populære – og ikke mindst sunde – på verdensplan.
Udover at være stedet, hvor man indtager sin frokost og aftensmad, så er spisebordet lige så meget det sted, hvor familien samler sig, socialiserer, diskuterer og hygger sig. Hovedmåltidet for langt de fleste italienere er stadig frokosten. Hvor man som ofte diskuterer, nå ja – det efterfølgende næste måltid..! Og derfor er det daglige måltid i Italien så vigtigt, i hvert fald for italienerne.
Den italienske morgenmad er normaltvis en hurtig overstået sag og ofte bygget op om noget sødt. Det kan være en croissant, lidt småkager eller anden sødt morgenbrød, en cappuccino eller en kop espresso og så er man klar til at gå dagen i møde.
Frokost i Italien
Den italienske frokost er derimod dagens hovedmåltid. Dette er lige meget om man arbejder uden for hjemmet, er pensioneret eller hjemmegående, går i skole eller vælger at tage hjem for at spise frokost i den (ofte længere) frokostpause, man har.
Hvad enten man spiser frokost hjemme, på skolens kantine eller som udearbejdende på den lokale bar med ‘tavola calda’ (betegnelsen for et sted, hvor der serveres både varme og kolde frokostretter), så er opbygningen af frokosten traditionelt set den samme. Først spiser man en primo en slags førsteret/forret bestående af pasta eller risotto, som kan tilberedes på utallige måder (normalvis mellem 60-80 gram pasta/ris per person). For derefter at fortsætte til en secondo, andenretten, der kan være et stykke kød, fisk, omelet, ost med dertilhørende contorno; tilbehør i form af grøntsager eller salat.
Hvis denne spisemåde skulle ‘oversættes’ til dansk, kan man sige, at vi først spiser vores kartofler (kulhydrater) for at stille den største sult. For at vi derefter spiser kød/fisk/ost (proteinerne) og grøntsagerne.
Afslutningsvis spiser mange italienere frisk frugt efter hvert måltid. Og de slutter ofte af med en god kop espresso kaffe, som er medvirkende til at sætte gang i forbrændingen efter måltidet.
Frokost i skolerne
I de italienske skoler spiser man også et varmt måltid til frokost. Her får eleverne i skolens kantine serveret en primo, en secondo og frisk frugt til at afslutte frokosten, inden eftermiddagsundervisningen begynder. Frokosten betaler man for og er inddelt i forskellige prisrater alt efter husstandsindkomsten. På denne måde har alle elever økonomisk mulighed for at deltage i fællesspisningen. Alle skoler har et ugentligt madskema opslået, hvor man kan se, hvad der bliver serveret den pågældende dag. Så aftensmaden derhjemme tilpasses efter, hvad barnet allerede har spist den dag.
Umiddelbart kan et sådant frokostmåltid virke overvældende på os danskere. Vi spiser ofte et par stykker smørrebrød, en sandwich eller en anden lettere ret til frokost. Men spørgsmål er: hvorfor bliver de ikke overvægtige italienere? Hvordan holder de den slanke linje, efter at have sat sådant et måltid mad til livs?
Her er det ofte, de små marginer, der tæller:
1) En italiener spiser en mindre mængde pasta til frokost. Dette udgør altså kun en lille del af måltidet, modsat os danskere, der tit har pasta som hovedmåltidet og dermed følgelig spiser mere af kulhydraterne. En anden ting er, at pasta som regel bliver spist til frokost og ikke til aftensmad! Netop på grund af det store indhold af kulhydrater, som har en lav mætningsgrad og en derfor efterfølgende tendens til at spise mere.
2) Andenretten – kødretten – den efterfølgende ret er ikke en stor portion. Det kan være et par tyndskårede skriver kød eller fisk, mens contorno’en, altså tilbehøret er mere fremtrædende. Ofte vil det være kogte eller dampede grønsager, der spises tilberedt kun med lidt rå olivenolie eller vendt på panden med hvidløg og chili som kondiment. Salaten bliver serveret med en olie/eddikedressing. Italienerne benytter sig ikke af de cremede mælkeprodukt-dressinger (ofte med en betydelig fedtprocent), som vi gør i Danmark.
3) Opbygning af dagens måltider betyder også, da man indtager det største måltid midt på dagen, så har man også resten af eftermiddagen og aftenen til at forbrænde energiindtagelsen. Og derfor kan de stadig passe bukserne dagen efter.
Aftensmaden i Italien
Aftensmaden er noget lettere end den danske. Det kan enten være suppe, salat, lidt skiveskåret prosciutto, ost, nogle oliven og et godt brød eller en pizza. Pizza i Italien er som i modsætning til den varierende danske type pizza, ofte kun er med to-tre slags ingredienser som svampe, grøntsager, skinke eller salami – med eller uden mozzarella ost. Pasta er som skrevet og oftest ikke en del af aftensmåltidet. Selvom måltidet indtages noget senere på aftenen, end hvad vi er vant til, at så er det ikke et tungt måltid. Men det er netop mindre retter med ingredienser, der hurtigt fordøjes og omsættes i systemet.
Generelt kan man sige, at italienerne er meget glade for frugt og grøntsager og det indgår som en stor del af den daglige hverdagskost. Enhver italiensk husmor – og far – sørger altid for, at der er grønt tilbehør til både frokosten og aftensmaden og med det afsluttende frugt, er det ikke svært at komme op på 6 om dagen, som vi har sat som et ernæringsmæssigt mål i Danmark.
Tag til Italien og oplev hvordan hele deres måltidsfordeling på egen krop. Måske er det noget for dig. Find din rejse her.