Lucca
Denne charmerende by huser cirka 90.000 indbyggere. Den er en af de mest kendte kunstbyer i regionen med mange historiske monumenter. Også den gamle middelalderbymur fra starten af det 15. århundrede, der omringer hele det historiske centrum er et besøg værd.
Byen har sandsynligvis haft tidligere beboelser, men det var under Romerriget i det 1. århundrede e. Kr., at byen blev grundlagt. Udover at dykke ned i fortiden og gå på opdagelse i de smukke kirker eller gå en tur på bymuren, så er Lucca også en god handelsby. Her er der mange muligheder for at shoppe både tøj, keramik og italienske specialiteter som lædertøj- og tasker.
Byen er godt udgangspunkt, hvis man ønsker at udforske det nordlige Toscana. Fra Lucca er der kun cirka 1/2 times kørsel ud til kysten med mange dejlige badestrande. Du har cirka 40 minutters kørsel til Pisa og én times kørsel til det smukke Firenze.
Bymurene
Noget af det første man lægger mærke til, når man besøger Lucca er de store bymure, der omringer centrumkernen.
Murene er påbegyndt i 1504 og afsluttet halvandet århundrede senere i år 1648 og er stadig perfekt intakte. Muren er den anden længste bymur bygget i Europa med sine 4 kilometer og 223 meter. Bymuren i Lucca er kun overgået af den cypriotiske bymur i hovedstaden Nicosia, som er 200 meter længere.
Muren er 12 meter høj og på det bredeste sted 30 meter. Den har 10 pileformede bastioner og 1 lille firkantet bastion og 6 indgangsporte. Det er de samme 6 porte, man i dag benytter for at komme ind og ud af centrum. Oprindeligt blev byen bygget som forsvarsmur omkring Lucca, også selvom den aldrig har været benyttet som sådan. Den eneste gang, hvor muren virkelig virkede som fæstning var under den store oversvømmelse i 1812, da en af de store toscanske floder, Serchio, gik over sine bredder efter mange dages regn.
Byportene blev lukket og med hjælp fra madrasser, halmdyner og puder, som blev stablet op bag de store porte, lykkedes det at holde de store vandmasser ude. I starten af 1800-tallet blev muren åbnet op for byens borgere som en del af et større parkanlæg og dermed kunne man komme op at gå på muren. Samtidig blev de store grønne plæner anlagt udenfor murene, som har betydet, at der ikke efterfølgende er blevet bygget beboelse tæt på murene, som ville have ødelagt det fine udsyn fra dem.
Bymurerne idag
Fra disse mure er der i dag en herlig udsigt over Lucca, både indenfor murene og udenfor.
I dag er bymurene udover at være en spændende turistattraktion, en stor del af byens daglige liv. På muren er der sået græs og der står mange store træer, der i sommerheden giver en svalende skygge. Her er plads til kondiløbere og cyklister, der tager en rundtur på murene, barnevogne, arbejdende folk, der holder frokostpause, folk, der lufter hunde og kærestepar, der tager en aftentur ved solnedgang.
Det er gratis at komme op at gå på bymuren og den er altid åben.
Læs om parkering i Lucca her.
Hvis du overvejer at leje en bil i Italien, så kan du læse om, hvad du skal have fokus på her.