Påsken, den vigtigste helligdag
La Pasqua, påsken, er den vigtigste helligdag i hele Italien. I dele af Italien afholdes der religiøse optog og arrangementer, hvor man kan opleve imponerende figurer af Jomfru Maria og Jesus. Disse figurer bliver båret rundt i byen og bliver i mange tilfælde vist frem på byens centrale plads. Nogle af byerne har som tradition at påklæde sig traditionelle og historiske klædedragter på disse dage.
Hvordan fejres den?
Den starter allerede palmesøndag, hvor der foran kirkerne sælges olivengrene, og italienerne hænger grenene op i deres soveværelser.
Skærtorsdag samles man i kirkerne for at pynte op med blomster og levende lys, hvorefter man besøger andre kirker for at opleve det smukke syn.
Langfredag fjernes alle de levende lys fra dagen før, og kirkens kirkeklokker bliver bundet fast. Påskelørdag løsnes kirkeklokkerne og klinger i timevis fra alle Italiens kirker. Påskesøndag er årets helligste dag. På denne dag er alle kirkerne fyldt med mennesker, der er kommet for at overvåge påskemessen. Efter påskemessen i kirken samles familierne i deres hjem og spiser påskens store måltid.
Italiens traditionelle påskemåltid er lam til hovedret. Dagen afsluttes af med et stort festfyrværkeri, som markerer dagens afslutning.
Mange offentlige kontorer og skoler benytter lejligheden til at holde lukket i påskeugen. Skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag er officielle helligedage.
Påskens traditioner
Ses der bort fra de religiøse aspekter, så bliver påsken fejret næsten på samme måde som julen. Dog har denne højtid i Italien 3 forskellige symboler, der markerer helligdagen. Disse er: lammet, som refererer til korsfæstelsen af Jesus, dernæst er der den traditionelle italienske kage, La Colomba – samt det velkendte påskeæg.
Påskeægget er af chokolade og pakket ind i cellofan med et farvestrålende bånd. I mange tilfælde indeholder ægget en eller anden form for overraskelse. I Italien er der også tradition for, at man giver gaver.